Weten wat je hier en nu nodig hebt

Een van de grootste lessen die ik de afgelopen jaren geleerd heb, is het kunnen stellen van de vraag: wat heb ik nodig? Dat was een vraag die ik zo’n tien jaar geleden nog niet in mij repetoire had. Een vraag die ik nooit geleerd had te stellen.

De eerste keer dat het mij gevraagd werd, kon ik er niets mee. Alsof ik kortsluiting in mijn hersenen kreeg. Ik had in mijn leven onbewust de conclusie getrokken dat ik niets nodig kon hebben. Dat behoeftes lastig waren. Ik vond het eigenlijk veel te spannend om te gaan voelen wat ik nodig had. Dan zou ik misschien ook de pijn van het onvervulde voelen. Dus had ik mij afgesloten en beschermd door niets meer nodig te hebben.

Zo hebben we allemaal in ons leven dingen geleerd, conclusies getrokken. Een deel daarvan is helpend, en een ander deel kan je in de weg gaan zitten. Misschien ben je als kind je behoeftes gaan ontkennen, of ben je jezelf gaan overschreeuwen om toch wat aandacht te krijgen. Misschien ben je je eigenheid gaan inslikken en ben je heel meegaand geworden. Of je bent in je hoofd gaan leven, en hebt daardoor nu weinig contact met je lichaam en gevoel.

Dit zijn allemaal voorbeelden van overlevingsstrategieën, die je als kind ontwikkelt om om te gaan met gemis en afwijzing. Je hebt dat wat je werkelijk nodig had op de tweede plek gezet en bent je op iets anders gaan richten. Zo kan je het besef van wat jij nodig hebt verliezen.

Terwijl als je weet wat je nodig hebt, en je daar voor gaat zorgen, je leven echt kan veranderen. Dan kom je in een andere wereld. Een wereld van mogelijkheden, van kunnen veranderen en van grip krijgen op je leven. Van zelfvertrouwen en innerlijke rust.

Het is essentieel dat je voor het deel in jezelf kan zorgen dat bang, blij, bedroefd of boos is. Dan ben je niet langer overgeleverd aan wat er toevallig gebeurt. Dan maak je je niet meer afhankelijk van de buitenwereld, maar ontdek je de kracht in jezelf.
En het goede nieuws is dat iedereen het kan! Iedereen heeft een logisch denkend deel in zich, dat de situatie kan overzien en tot actie over kan gaan. Het is je volwassen deel. Door dit volwassen deel aan te spreken en te versterken, kan je zorgen voor het deel dat nodig heeft, dat kwetsbaar is, dat voelt; dat wat het innerlijke kind genoemd wordt.

perspectief

Het is niet nodig om vast te blijven zitten in gevoelens van somberheid, stress, angst of gevoelloosheid. Jij kan echt jezelf daaruit helpen. Voor jezelf gaan zorgen, zoals een liefhebbende ouder.

Zou jij dit ook willen leren of wil je hier meer over weten? Een aanrader is het boek van Divyam Kranenburg en Omkar Dingjan:  Je eigen-wijze weg. Over het gekwetste deel in je, en hoe je daarvoor kan leren zorgen. Heb je behoefte om dit wat meer te onderzoeken? Kijk dan eens bij mijn aanbod. Over twee weken start er weer een training en een individueel traject is ook mogelijk.

Heb je interesse? Je kan mailen via info@happytobe.nl.

Warme groet,

Sudasi

 ∞

meer info over de training? lees hier meer

We either make ourselves miserable or we make ourselves strong. The amount of work is the same.”
Carlos Castaneda