Zie jij jouw ‘gorilla’s’ ook over het hoofd?

In de Volkskrant las ik een recensie over het boek: Zo werkt aandacht van Stefan van der Stigchel. Een boek over hoe we onze aandacht richten en, onder andere, hoe die beïnvloed wordt door onze ervaringen en verwachtingen.

Er werd een onderzoek beschreven waarbij radiologen röntgenfoto’s te zien kregen. In de foto’s was een afbeelding van een gorilla gemonteerd ter grootte van een luciferdoosje. Terwijl ze de foto’s heel aandachtig bekeken, zag 83 procent van de radiologen de gorilla niet! Doordat ze op zoek waren naar afwijkend weefsel, en niet naar een gorilla, viel de gorilla hen niet op.

Het kan heel efficiënt zijn om alle informatie en beelden die op je af komen te kunnen filteren. Zo kan je snel de informatie die voor jou van belang is eruit halen.

Alleen kan het ook tegen je werken. Want je filtert informatie op basis van eerdere ervaringen. Daardoor kan je informatie over het hoofd zien die wel belangrijk voor je is.

En dit werkt niet alleen zo met kleine dagelijkse dingen. Ook met de manier waarop je in het leven staat, en hoe je je leven leeft. Het is gevormd door wat je eerder in je leven tegen bent gekomen. Wat je eerder ervaren hebt.bootjesklein
De ervaringen die je in je jeugd opdoet maken een diepe indruk. Je hersenen zijn nog in ontwikkeling, en maken continu verbindingen en connecties naar aanleiding van dat wat je meemaakt. Je ontwikkeld je filters, die bepalen welke informatie je naar binnen laat komen en welke niet.
Zo kan je leven een herhaling worden van oude patronen. Terwijl het eigenlijk best anders zou kunnen.

De weg hieruit is je bewust te worden wat er met je gebeurt. Je verwachtingen en gedachtenpatronen bevragen: klopt dit nog wel? Wat gebeurt er nu werkelijk?

Aangezien veel van je kwetsingen in contact ontstaan zijn, is het erg helpend om ook in contact dit onderzoek te doen. Dat is de kracht van therapie. De ander kan een spiegel voor je zijn.

Zo werkt het ook in groepswerk. Anderen kunnen je ondersteunen, zodat jij kan gaan zien waar jij jouw ‘gorilla’ over het hoofd ziet. En krijg je de gelegenheid uit oude, niet meer passende patronen te stappen in een levenspatroon dat helpend is, dat ruimte geeft en je ondersteunt.

 

 

landschap

Worstel jij ergens mee? Merk je dat je keer op keer tegen dezelfde problemen oploopt?

Schroom niet mij te mailen voor een kennismakingsgesprek, dan kunnen we samen kijken wat past bij jou vraag.

Of kijk op de agenda voor een passende training.

 

 

Ik ontmoet je graag!