Keuze

In mijn werk als therapeut en trainer staat het transformeren van beperkingen centraal. Maar kan dit nou eigenlijk wel? Of is het allemaal gebakken lucht? En wat als je nou echt een heftig trauma hebt meegemaakt?

Iemand die in haar leven met ernstig trauma te maken had, is de Amerikaanse psychologe Edith Eva Eger. Als een van de weinigen overleefde zij als 16 jarig meisje de concentratiekampen in WOII.
In haar boek De keuze – leven in vrijheid beschrijft ze haar weg naar heling. Naar verwerking van haar geschiedenis. Het is een prachtig betoog over het proces van heling en de mogelijkheden die er in ieders leven zijn. Een boek dat echt het lezen waard is, al heb ik de beschrijvingen uit de kampen overgeslagen. Ik weet dat die beelden te lang bij mij blijven.

Wat zij betoogt: de ‘gevangenis’ zit hem niet in de gebeurtenis. Het zit in de patronen, gedachten, en overtuigingen die je daarna hebt ontwikkeld. Of die je al veel eerder had. “Perhaps the biggest concentration camp is right in your own mind, and the key is in your pocket”. (Edith Eger)

Het mooie is dat er altijd een weg uit is. Het is een proces dat tijd nodig heeft, maar de weg eruit bestaat. Er is namelijk ergens vrije ruimte. De kunst is die te gaan herkennen en toelaten. Zodat je een stap kan zetten naar een leven dat bij jou past en je voldoening geeft.

Als je zelf worstelt met taaie patronen en situaties waar je maar niet uit lijkt te komen, kan je het gevoel bekruipen dat het toch allemaal geen zin heeft. Niets is minder waar. Het is goed te weten dat gedachten en gevoelens als: het lukt nooit/ zie je wel het is niet voor me weggelegd/ laat ik maar niet teveel voelen/ ik moet sterk blijven etc. etc., allemaal horen bij de oude toestand, misschien wel van toen je heel klein was.

Het is een avontuur om op zoek te gaan naar jouw ruimte en levenskracht. Die levenskracht is er in ons allemaal. Daarover meer in een volgend blog.

Ω

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van deze blog, schroom niet contact met me op te nemen. Ik beantwoord je vragen graag.