Traumatherapie

Trauma ontstaat als je geconfronteerd wordt met een situatie die te groot voor je is. Dit kan van alles zijn: een val, een ongeluk, een medische ingreep, maar ook bijvoorbeeld situaties waar je als kind niet tegen opgewassen was.

In moeilijke momenten mobiliseert je lichaam energie om met de situatie om te gaan (de vecht- of vluchtreactie). Soms lukt het niet om die energie te gebruiken en adequaat te reageren. Dan blokkeert deze energie in je lichaam en kan zich niet op een natuurlijke manier ontladen.

Klachten

Door de geblokkeerde energie kunnen er verschillende symptomen ontstaan, zoals:

  • — verwarring, stress, slaapproblemen
  • — schrikreacties, overmatige alertheid of prikkelbaarheid, agressief gedrag
  • — depressieve klachten, burn-out, gevoel van onmacht, chronische vermoeidheid
  • — relatie- en seksuele problemen
  • — dissociatie, gevoelloos zijn, weinig contact hebben met je lichaam

Stress

Onverwerkte ervaringen kunnen onbewust stress veroorzaken. Stress is een normaal verschijnsel, als het niet te lang aanhoudt. Het is een activering van je zenuwstelsel. Als je zenuwstelsel ook weer kan ontspannen en ontladen, kom je weer in balans. Als dit niet kan, ontstaat er blijvende stress. Blijvende stress is ongezond.

Een traumasessie

Trauma’s zetten zich vast in je lichaam. Met de juiste begeleiding kan je ze er weer uit bewegen.
In een traumasessie werken we met de natuurlijke herstellende impulsen van je lichaam. Er is er voldoende tijd, rust en ruimte. We werken met hulpbronnen en traumatechnieken om langzaam de bevroren energie weer in beweging te krijgen. Met kleine stapjes en vanuit een houding van aanwezigheid (mindfulness) leer je je reacties kennen en jezelf te reguleren. Zodat je op een andere manier met prikkels om leert te gaan, zodat ze je niet meer overspoelen.

Zo kan er weer rust en vertrouwen in je ontstaan. En kan traumaverwerking helpen bij het terugvinden van je levenslust en de verbinding met jezelf.

Meer weten? mail me gerust voor informatie of een kennismakingsgesprek